Home  
  Events Calendar  
  Benefit events  
  News  
  Photo Album  
  Video  
  Classes  
  Mailing list  
  Directory  
  Immigration info  
  About us  
  Contact Us  
  Media  
  Travel  
  My Visit  
 
 
energize
 
bcen
thrive market madara
 
 
 
 
 

     
 




Only the GOOD news ...


English

Вълнуваща среща на „Разказвачите“ с българската общност в Бостън


На 23 май, 2013 в зала на Бостънския университет, историите описани в книгата „Разказвачи на истории“ оживяха, за да срещнат българи, които помнят и искат да познават своите традиции и обичаи. Присъстваха и американци, който с интерес приеха книгата. Събитието бе организирано съвместно от Българо-Американски Център Мадара и Център за европейска култура към Бостънския университет. То бе част от българския фолклорен фестивал в САЩ (май-юни, 2013 г.), в подкрепа на българската фондация
"И аз мога" (www.icantoo.us), подпомагане на деца със специални нужди в България и набиране на средства в подкрепа на проекти по фонд "Живо наследство" на Фондация "Работилница за граждански инициативи".

Ето какво сподели във Фейсбук, младата Милена Пенева след вечерта:
„Честит празник на българската писменост, култура и духовност! Вчера имах най-голямото удоволствие да присъствам на представянето на една ПРЕКРАСНА бълграска книга: "Разкавачи на истории" на таланталивата писателка Елеонора Гаджева. Трябва да си призная, че чаках тази книга с такова нетърпение и вълнение - наистина толкова завладяващи истории на толкова необикновени и талантливи българи. И може би се питате кои са тези българи - незнайни герои на нашето време, които се опитват да съхранят традициите, ритуалите, фолклора и всичко българско, което ни обединява и сплотява. Не ми стигат думите да опиша колко безценна е тази книга. Препоръчвам я на всеки, който искам да се върне във времето и да се докосне към българските корени.

Ето и кратко описание от авторката:
"Истории на хора, които носят познание от миналото, пазят забравени традиции и занаяти.
Има истории, които чакат да бъдат разказани.
Една книга, която среща лицата на невидимото с останалия свят!
Накъде води нишката?
Историите разказани в тази книга са резултат на повече от две години работа по проекта „Разказвачи на истории”.
Повече от 13 560 километра пропътувани на територията на България 37 населени места, 130 срещи с различни хора, организатори, съмишленици, ръководители на проекти, специалисти по история, археология, етнографи, културолози 112 интервюта и над 3 700 снимки.

Фолклорната певица Елена Манчева,прекрасните гласове на жените от група „Омая“, музикантът Петър Димитров и ансамбъл „Зорница“ направиха срещата ми с българската общност в Бостън вълнуваща, емоционална и незабравима...“

Събитието се осъществи с любезното съдействие на Bulgaria Air.

КНИГАТА МОЖЕ ДА СИ ЗАКУПИТЕ от Българският магазин в Бостън или онлайн.

Презантация на книгата вижте тук >>
Снимки от събититето може да видите тук >>
Филмът за кампанията Българско живо наследство 2008 на ФРГИ вижте тук >>

ФРГИ чрез програма „Живо наследство” е поела дългосрочен ангажимент към подкрепа на местното развитие в малките населени места чрез мобилизиране на наличните ресурси, в областта на наследството – културно, историческо, природно.
За повече информация пишете на center.madara@gmail.com

Виолета Желязкова,
Директор на Българо-Американски Център Мадара, Бостън

 

 

 Our friends  



Todor Ialamov

Vasil Nenkov


David Flashenberg



emona